Raleigh Vallen / Voltzberg Natuur Reservaat

Raleigh Vallen / Voltzberg
Natuur Reservaat
Duur : Vier dagen
Reis data:
Transport Vliegtuig, bus en korjaal (dug-out)
Pax 4-14
Prijs p.p. v.a. € 360.-

 

Tour information

Het Raleigh Vallen Voltzberg Natuur Reservaat is gelegen aan de Boven Coppename rivier. In 1961 werd het gebied officieel erkend als een Natuur Reservaat en in 1986 werd de omvang van het gebied vergroot. Dit gebied maakt deel uit van het grootste Natuur Reservaat in Suriname en op een na, ook in heel Zuid-Amerika; het zogeheten Centraal Suriname Natuur Reservaat. Naar schatting is het gebied ongeveer 1.3 miljoen hectare groot en is pas in 1998 geheel in kaart gebracht. Het hoofdkwartier is gevestigd op Foengoe eiland, dat vanuit Paramaribo met een 50 minuten durende binnenlandse vlucht kan worden bereikt. Een avontuurlijkere manier om Foengoe eiland te bereiken is een enerverende 4-5 uren durende busrit van 120 km over een rode bauxiet weg door de savanne en het tropisch regenwoud tot aan een Kwinti dorp genaamd Witagron. De tocht wordt voortgezet door een spannende 3 uur durende boottocht stroomopwaarts over de Coppename rivier.

Foengoe eiland is enorm bekend en geliefd onder de vogelaars. Door de enkele zandstranden die nu en dan langs de rivier voorkomen, kan er een heerlijk zonnebad worden genomen. Ook kan men na een stevige boswandeling een verfrissende duik nemen onder de Manari (Gordijn) Watervallen. Het gebied rond de Raleighvallen is ook het enige gebied waar alle 8 soorten apen voorkomen, zoals de Baboen of Rode Brulaap en de Kwatta of Zwarte Spinaap,die soms te zien of te horen zullen zijn.Het hoogtepunt van deze tocht is de uitdagende beklimming van de magnifieke 245 m hoge granieten Voltzberg. De omgevende heuvels en granieten plateaus vormen een authentieke en natuurlijke tuin voor zeldzame orchideeën en cactussen. Deze berg is tevens het woongebied van de spectaculaire Cock of the rock of Rotshaan. Tussen januari en maart is de beste periode om een glimp van deze schitterende vogel op te vangen. .

Door het afwisselend reizen met de bus, de boot en / of het vliegtuig naar het Raleigh Vallen Natuur Reservaat, kunt u volop genieten van de prachtige boswandelingen, de uitdagende stroomversnellingen, de watervallen en de onaangetaste flora en fauna. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de wijze van reizen op de 1e en laatste dag, kan het voorkomen dat het dag schema wordt gewijzigd en / of aangepast. Voor degenen die niet (kunnen)meegaan naar de 1-daagse wandel- en klimtocht van de Voltzberg, zijn er nog tal van andere interessante bezigheden.

 

Tour Schema

 
1

Dag 1

Vertrek vanuit Paramaribo. Een 4-5 uren durende avontuurlijke busrit door de savannes en het tropisch regenwoud naar Witagron, een Kwinti dorpje aan de oostelijke oever van de Coppename rivier, is een unieke ervaring. Vanaf Witagron wordt er verder per korjaal gereisd onder begeleiding van de ervaren Kwinti bootsmannen. Nog zeer onder de indruk van de fascinerende manoeuvres van de bootsmannen langs honderden rotsblokken,die we soms wel,maar soms ook niet kunnen zien, bereiken we uiteindelijk Foengoe eiland. Na een lange, maar avontuurlijke dag, maken we het ons na aankomst gemakkelijk. Na een stevige en smakelijke maaltijd, krijgen we de nodige informatie over het gebied, de Kwinti stam en het schema voor de komende dagen.
2

Dag 2

We starten met een vroeg ontbijt. Vandaag staat de uitdagende beklimming van de Voltzberg op het programma. Het is een flinke wandeltocht door ons prachtig tropisch regenwoud, langs sprookjesachtige kreekjes en door het uitgestrekte rots- en heuvellandschap. Als u de instructies van de gids goed opvolgt en geen lawaai maakt, kunt u soms apen en andere dieren spotten. Indien u daartoe in staat bent, maak dan zeker gebruik van de unieke gelegenheid om de Voltzberg te beklimmen, welke een spectaculair en gedenkwaardig overzicht biedt van al dat prachtige groen. Bij terugkeer kunt u rustig genieten in het verfrissende water van de soela’s en van een heerlijke maaltijd, waardoor uw vermoeidheid zo uit lijkt weg te stromen.
3

Dag 3

Na het ontbijt, vervolgen we ons avontuur met een korte boottocht, gevolgd door een 3-4 uur durende ontspannende wandeling naar de Moedervallen. In het verkoelende water van de Manari vallen kunt u lekker relaxen en tot rust komen. Na de lunch kunt u kiezen tussen vrije besteding van de middag of een 1 uur durende educatieve wandeling rond het eiland. Als het niet regent, hebben we ‘s avonds een 'get together'.
3

Dag 4

Afhankelijk van de vluchttijden, vliegen we vanaf Foengoe eiland terug naar Paramaribo. De ochtend heeft u vrij en kunt u zelf invullen. Terug in Paramaribo moeten we nog even bijkomen van een culturele shock en een moeizame omschakeling maken naar de drukte van de stad.
 
NOTE:

Noot: Het is ook mogelijk om op de heenweg per vliegtuig te reizen en op de terugweg met de bus en de boot. Het vliegveld voor binnenlandse vluchten in Paramaribo is Zorg en Hoop. Het bovenstaande programma is dan hetzelfde, maar de volgorde kan gewijzigd worden.