Awarradam

De lokale bevolking spreekt de naam uit als "Awaadan". Awaa betekent awara (een oranje, eetbare palm) en dan ("dang") betekent acceleratie.


Prijs = op aanvraag


Tijdelijk gesloten

 

Waar ligt Awarradam?


Het eiland waar het oord op gebouwd is ligt in de gelijknamige stroomversnelling, op 225 km van Paramaribo verwijderd. Het ligt in de Gran Rio rivier, die 30 km stroomafwaarts samenstroomt met de Pikin Rio rivier om de Boven – Suriname rivier te vormen, die op zijn beurt 75km verder in het Brokopondo stuwmeer uitkomt. De rivier ontvangt zijn water van de regen en het seizoen kan wel 6m verschil in waterstand uitmaken!

Iets ten zuiden van het stuwmeer ligt Atyoni, de meest zuidelijke plek die in Suriname over de weg bereikt kan worden. Vanuit Paramaribo kunt u er in 4 tot 5 uren naartoe rijden, om dan, afhankelijk van de waterstand, in 8 tot 10 uren naa Awarradam toe te varen. U zou er dus in een volle dag naartoe kunnen reizen zonder vliegtuig. Eerst naar vliegveld Kajana toe vliegen (215 km. , 50 min.) en dan de laatste 10 km in een half uur varend afleggen is natuurlijk veel makkelijker. Awarradam ligt 20 vaarminuten zuidelijk van het laatste dorp. Er zijn meer dan 80 dorpen.

De Dorpen


Awaadan’ ligt in het deel van de rivier dat lokaal bekend staat als “Langu”. In Langu liggen er acht dorpen, te weten Bendiwata, Kuututen, Bëgoon, Deböö, Godowata en Stonhuku. Ligolio is in deze rij het enige christelijke dorp, de rest wordt op traditionele manier bestuurd.U herkent de dorpen aan een aanmeerplaats met een hangend palmblad, een toegangspoort (azanpau) die kwade invloeden buiten het dorp moet houden. In elk traditioneel dorp treft u een vergaderzaal, een centrale offerplaats en een hut die de lokale vrouwen tijdens hun maandelijkse periode een aantal dagen bewonen. De Saramaccaners hebben heel goed hun cultuur behouden, en dat “proeft” u ook tijdens de dorpswandeling. In Kajana staan een school en een Polikliniek, en ook in Ligolio staat een school. De Hoofdkapitein van Langu woont in Stonhuku, en het gebied telt verder nog vele Kapiteins en Basja’s. De gemeenschap heeft erg veel contact met Paramaribo, dus alleen spullen worden regelmatig aangevoerd. Veel Saramaccaners, vooral jonge mannen, werken in Paramaribo, Frans Guiana of bij de goudzoekers, en komen in hun vrije tijd de familie “bevoorraden”.

Awarradam Jungle Lodge & Wellness Center : Kamia SpaTijdens uw tour heeft u de gelegenheid een bezoek te brengen aan de  Böö Kamia Jungle Spa . De Spa biedt verschillende behandelingen die u op reservering tijdens uw verblijf op Awarradam Jungle Lodge kunt maken. De prijslijst vindt u op de Bar in de lounge/recreatiezaal. Geniete u van een heerlijke ontspanning massage, diverse bodyscrubs, gezicht behandeling of zeepscrub waarvan de zeep ambachtelijk vervaardigd is met hand geperste oliën van palmsoorten uit het regenwoud. Ook de massage oliën zijn vervaardigd van de hoogste kwaliteit exclusieve palmolie. Souvenir TIP: Indien voorradig zijn de zeepjes en flesjes massage olie van 100 ml te koop bij de Böö Kamia Jungle Spa.

 

Tour Schema