Brownsberg

Bezoek in een dag of langer, het Brownsberg Natuur Park, een ongerept deel van het Tropisch Regenwoud op een berg, een makkelijk bereikbaar stukje binnenland van Suriname


Prijs: € 70.- (1 dag)

Prijs: v.a. € 150.- (2 dagen)

 

Tour informatie

Het Brownsberg Natuur Reservaat is gelegen ten westen van Het Van Blommenstein Stuwmeer. Vanaf het Plateau, dat 500m boven zeespiegel ligt, heeft men een schitterend panoramisch uitzicht over het meer en het omringend groen berglandschap. De overweldigende vegetatie en exotische dieren zoals de rode Brulaap en de grijsvleugel trompetvogel, maken een wandeling door het Park een onvergetelijke jungle ervaring.

Hoogtepunten
Een interessante busrit door een afwisselend landschap naar de top van de berg. Avontuurlijke en leerrijke wandeling door het Tropische Regenwoud Wandeltochten naar diverse watervallen. Goed dagverblijf en logeerfaciliteit.

Brownsberg wordt gekarakteriseerd door zijn grote toegankelijkheid tot een enorm bosrijk gebied dat normaliter alleen te vinden is op afgelegen en moeilijk bereikbare plaatsen. Het Brownsberg Natuur Park is het enige natuur park in Suriname. Het is gesitueerd in het centrale noorden van Suriname, zo’n 130 km ten zuiden van Paramaribo, met een oppervlakte van ongeveer 8000 ha. Het omvat meer dan de helft van het Brownsberg Natuurreservaat.

Brownsberg is de dichtstbijzijnde locatie vanuit de stad waar u een primair regenwoud kan aantreffen met een overvloed aan inheemse flora en fauna soorten. Voor gasten zijn er heel knusse bungalows op het plateau die een spectaculair overzicht bieden op het kunstmatig aangelegde Van Blommenstein Stuwmeer.



Het Brownsberg Natuur Park bestrijkt een deel van het Brownsberg gebied, welke overheerst wordt door een 500 m hoog plateau. Het park is op lange termijn verpacht aan de Stichting Natuurbehoud Suriname, STINASU: zij beheert ongeveer de helft van het regenwoud rondom het Brownsberg plateau, waarbij schilderachtige heuveltjes en kreekjes zich uitstrekken tot het Brokopondo stuwmeer een waterreservoir gelegen in het oosten.

De aanwezigheid van de mens in dit gebied is niet vreemd; sporen van de precolumbiaanse tijdperk en de jarenlange exploitatie van mineralen en bosexploitatie zijn er enkele voorbeelden van. Hierdoor is het plateau heel toegankelijk en ondanks alles hebben het plateau en zijn ecosystemen geen ernstige schade opgelopen. Maar door de manier waarop illegale goudzoekers de afgelopen jaren vlakbij de Brownsberg hun activiteiten ontplooien, kan het gebeid wel blijvende schade oplopen, zoals ontbossing, (kwik)vervuiling van de kreken en een toename van jachtactiviteiten.

Brownsberg is ook een ideaal gebied voor wetenschappelijk onderzoek omdat hij toegang biedt tot verspreidingsgebieden van planten en dieren die normaliter moeilijk te bereiken en te observeren zijn. De Brownsberg is in het verre verleden vermoedelijk een toevluchtsoord geweest en biedt daarom onderdak aan een aantal zeldzame planten- en diersoorten.



Permanente infrastructurele faciliteiten op de Brownsberg

Het grootste gedeelte van de Brownsberg biedt verschillende nuttige infrastructurele faciliteiten, maar op het Brownsberg plateau zijn er alleen permanente faciliteiten voor toeristen. In het noordoosten van het Brownsberg plateau, zon 7-8 km rijden vanuit de voet van de heuvel bevinden zich het hoofdkantoor van de manager, verschillende, gebouwen voor leiding en personeel, een kantoor, een werkplaats en een kleine garage.

Visiterende onderzoekers verblijven in de toeristenloges omdat er nog geen speciale faciliteiten zijn voor onderzoekers. Het Brownsberg plateau is eenvoudig te bereiken; men kan gewoon vanuit de stad (Paramaribo) tot aan de gasten verblijven rijden. Gebaseerd op een recent afgeronde 'zone plan' zal een geheel stroomgebied van een kreek en een gedeelte van het plateau worden afgezet ten behoeve van onderzoeksdoeleinden, en zullen deze niet toegankelijk zijn voor bezoekers. Vooralsnog zijn er nog geen onderzoeksgebieden afgebakend in het Brownsberg park.

Het plateau van de Brownsberg is een enorme rots van lateriet. En door zijn evolutie door de eeuwen heen, komen er een paar bijzondere en zeldzame vegetatietypen in het park voor, zoals laagverheven wolkvorming in het regenwoud. Langs een groot gedeelte van het oostelijk rand van het plateau is er een constante wolkenvorming die zich in de richting van de heuvels beweegt.

Deze wolken dringen daar door het regenwoud heen en dat heeft als resultaat gehad dat alle bomen en lianen in dat gebied beladen zijn met een variëteit aan mos- en varensoorten. Er is een grote diversiteit aan flora en fauna en ook zijn daar zeldzame dieren te zien welke men meestal alleen in de binnenlanden van Suriname kan aantreffen, zoals de White Bell Bird.